Ga naar content

De bunker

Na weken hard werken, veel voorbereiding en onderzoek heb ik vorige week “De Bunker” afgerond!
In de volksmond worden deze groepsschuilplaatsen vaak zo genoemd.

Je ziet hier op de buiten hoek mijn 3D schildering van 6 schuilende soldaten, met natuurgetrouwe afmetingen en details. Het creëert een realistisch beeld van hoe het er van binnen vroeger uitzag.

Deze groepschuilplaatsen liggen verspreid over de nieuwe Hollandse waterlinie (maar liefst 700!) en waren bedoeld voor 12 Nederlandse soldaten om in te schuilen tijdens zware gevechten.

De ingang van Deze groepsschuilplaatsen is 1×1 meter, en heeft een vrij hoge instap i.v.m. de inundatie: het opzettelijk onderwater zetten van de polders. De muren zijn 1,5m dik met een buiten lengte van 680cm x breedte 550 cm. Binnen in was het dus echt krap!

Vaak werd de groepschuilplaats ingegraven. De haken bovenop boden hier extra weerstand voor, ook konden hier takken op gelegd worden.

Fun fact: persoonlijk dacht ik dat er altijd een schoorsteen of ventilatie gat bovenop de bunker zat, maar dit blijkt een opening voor een periscoop die uiteindelijk nooit is geïnstalleerd en daarom niet in gebruik is genomen.

Zo zijn er nog meer details en leuke weetjes, teveel om op te noemen in zo’n korte tekst.

De bunker ligt langs de kunst fietsroute van de Nieuwe Hollandse waterlinie!

Ik bedank de provincie Utrecht voor deze mooie opdracht, Staats bosbeheer voor het aanwakkeren van het project en ook de GemeenteUtrecht voor het mogelijk maken hiervan.